[O1] wymiana bębnów - o czym należy pamiętać?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luza_k
    Classic
    • 2010
    • 8

Witam wszystkich.
    Ja niedawno odnawiałem ubezpieczenie swojej O1(tour) w wersji More rok prod. 2008 i wybrałem mBank,a właściwie to z ich ofert jedną o nazwie mDirect.
    Nie wiem czy ktoś z Was to ma,czy nie,ale za auto o wartości około(wg cennika niby) niecałe 40 tys zł zapłaciłem 1260 zeta na cały rok za oc+ac+nnw na 5000 zł + holowanie z autem zastępczym na 7 dni.
    Szkody rozlicza Hestia i to do niej się dzwoni w razie jakiegokolwiek zdarzenia.Resztę można znaleźć na stronce mBanku. I jeszcze jedno:
    moje zniżki to 60% oc i 40%ac - widocznie dlatego wyszło tak niedużo :lol:
    Dodam tyle,że np generali (w salonie skody) policzyli na 1740 zeta a InterRisk(dawna Cigna-ubezpieczają MPK w Krakowie) wyszło 1700.O PZU nawet nie myślałem, bo wyszłoby chyba ponad 1900.

• mpower_mz
    Classic
    • 2008
    • 11

witam wszystkich jest to moj pierwszy post mam zamiar wymienic bebny w mojej octavii tylko zanim zaczne chce zapytac Was o czym musze pamietac przy tej wymianie? Octavia 1.9 TDI AGR 1998 rok, przebieg 396 000km

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

żeby dobrze oczyścić piaste
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• czarny_wwa
        Rider
        • 2008
        • 411
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

mpower_mz, nie wiem czy już wymieniałeś kiedyś bębny, jeżeli tak to nie będziesz miał większych problemów.

To co jest ważne to sprawdzenie przede wszystkim szczelności cylinderków, poza tym pamiętaj jak są zamontowane sprężyny - z tego co pamiętam to na bębnie masz trzy. Jeżeli sprężyny, czy taki ala gwóźdź będzie mocno skorodowany/"zmęczony" to wymień na nowe.

Do zamontowania nowych okładzin "spuść" trochę ręczny - możesz to zrobić śrubą regulującą naciągnięcie ręcznego, którą znajdziesz z tyłu tunelu środkowego, pod popielniczką.

To chyba na tyle.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Powodzenia!

Komentarz

• Fery
          Ambiente
          • 2006
          • 236

jak już bierzesz się za to to lepiej przy okazji wymień na tarcze. Ja tylko na taką okazję czekam i zmieniam, na alusach jż nie mogę patrzeć na tę obrzydliwe bębny.

Komentarz

Pracuję...